Pengenalan

Pemilikan tunggal ialah struktur perniagaan yang membolehkan seseorang individu memiliki dan mengendalikan perniagaan. Ia adalah bentuk struktur perniagaan yang paling mudah, dan ia tidak memerlukan sebarang pendaftaran rasmi atau kertas kerja. Pemilik tunggal bertanggungjawab sepenuhnya untuk semua hutang dan liabiliti yang ditanggung oleh perniagaan, serta sebarang keuntungan yang diperoleh. Walaupun struktur perniagaan jenis ini mempunyai kelebihannya, terdapat juga beberapa kelemahan yang perlu dipertimbangkan sebelum membuat keputusan untuk menjadi pemilik tunggal. Dalam artikel ini, kami akan membincangkan kebaikan dan keburukan pemilikan tunggal untuk membantu anda membuat keputusan termaklum.

Kebaikan

Kebaikan Pemilikan Tunggal Perlindungan liabiliti – Anda hanya bertanggungjawab ke atas perniagaan itu sendiri, bukan sebarang hutang atau liabiliti yang timbul daripada syarikat. Oleh itu, jika syarikat anda disaman dan anda tidak mempunyai insurans atau aset lain, anda hanya bertanggungjawab ke atas apa yang anda ada dalam akaun bank peribadi anda. Kelemahan perlindungan liabiliti ialah perniagaan kecil mungkin ditolak oleh bank kerana mereka tidak dapat menampung kerugian besar sendiri. Ini akan menyebabkan pemilik tunggal tidak mempunyai wang tunai untuk mengendalikan perniagaan mereka dan menanggung lebih banyak hutang daripada tuntutan mahkamah yang difailkan terhadap mereka. – Anda hanya bertanggungjawab untuk semua keputusan perniagaan, dan mungkin mengambil kesempatan daripada insentif cukai. – Anda boleh menolak beberapa perbelanjaan yang ditanggung untuk memulakan syarikat anda sebagai perbelanjaan ke atas pulangan cukai peribadi anda.

Kelemahan

Kelemahan Pemilikan Tunggal Kelemahannya ialah anda bertanggungjawab ke atas sebarang hutang atau liabiliti yang timbul daripada syarikat. Jika anda memfailkan kebankrapan, anda akan kehilangan aset anda dan tidak lagi bertanggungjawab dalam apa jua cara untuk sebarang hutang atau liabiliti yang terakru melalui operasi syarikat.

Kesimpulan

Bagi syarikat milikan tunggal, anda boleh memohon lesen kewangan daripada Kementerian Kewangan Malaysia bagi memastikan syarikat itu lebih berdaya saing dalam pasaran. Kami di setia urus services sentiasa bersedia untuk membantu.

Sila klik untuk chat
Perlu bantuan?
Perlu bantuan?
Salam. Saya Amira, boleh saya bantu