Pengenalan

Syarat mohon Sijil MOF adalah agak ringkas dan mudah. Walau bagaimana pun proses ini boleh menjadi rumit sekiranya anda kurang mahir dengan syarat- syarat khas bagi bidang yang ingin dipohon Jangan biarkan pendaftaran perniagaan anda dengan Kementerian Kewangan Malaysia (MOF) sehingga saat-saat akhir. Agak mudah untuk mendaftarkan syarikat milikan tunggal atau perkongsian (ROB) . Berikut adalah senarai 5 syarat yang mesti dipenuhi:

Daftar Perniagaan SSM

Semua perniagaan perlu memastikan sijil dan maklumat pemilik mereka dikemas kini dengan Suruhanjaya Syarikat Malaysia (SSM). Aplikasi SSM dan aplikasi e perolehan di MOF adalah saling berhubungan. Kod bidang yang hendak di pohon mestilah selari sebagaimana yang diyatakan di dalam sijil SSM. Perniagaan pula mestilah aktif dan tempoh tamat tidak kurang dari 3 bulan.

Penyata Akaun Semasa

Untuk melayakkan permohonan kod bidang biasa, syarikat mesti mengemukakan penyata akaun atau slip deposit yang dikemas kini dengan baki sekurang-kurangnya RM2,500.00. Dokumen ini diperlukan untuk menilai keupayaan kewangan syarikat, seperti keupayaan mereka untuk menyediakan produk dan perkhidmatan kepada kerajaan. Tambahan pula, bayaran daripada kerajaan kepada syarikat akan dimasukkan ke dalam akaun ini.

Dokumen Pengenalan Diri

Setiap pemilik mesti menyerahkan salinan kad pengenalan mereka yang sah. Jika mana-mana pemilik bukan warganegara, mereka juga mesti memberikan salinan pasport mereka yang sah.

Premis Perniagaan

Untuk mendapatkan kelulusan dan berdaftar secara rasmi dengan Kementerian Kewangan Malaysia. Mereka juga perlu sama ada mendapatkan perjanjian penyewaan atau memiliki premis perniagaan secara sah.

Pekerja Syarikat

Untuk berjaya mendapatkan sijil MOF, adalah wajib untuk mempunyai sekurang-kurangnya seorang pekerja. Tanpa faktor utama ini, tiada syarikat boleh melengkapkan pendaftaran dengan jayanya. Untuk perniagaan perkongsian, seorang pemilik boleh dianggap sebagai personal pengurusan dan selebihnya dianggap sebagai pekerja. Jika anda tidak mempunyai pekerja, ahli keluarga anda sendiri yang bersetuju dengannya boleh dikira sebagai pekerja. Dengan persetujuan mereka, mereka boleh diisytiharkan sebagai pekerja.

Kesimpulan

Walaupun mendaftar dengan Kementerian Kewangan Malaysia dan Eperolehan mungkin kelihatan mudah, kriteria tertentu mesti dipatuhi sebelum berbuat demikian.

Mulakan dengan pendaftaran syarikat anda dengan Kementerian Kewangan dengan cepat dan mudah. Setiaurus.my boleh memberi anda nasihat dan perkhidmatan yang tepat untuk memastikan semua proses permohonan Sijil MOF berjalan lancar. Jangan tunggu lagi, hubungi kami sekarang di talian hot line 013 8003 100 untuk maklumat lanjut.

Sila klik untuk chat
Perlu bantuan?
Perlu bantuan?
Salam. Saya Amira, boleh saya bantu